Gerecycled kalkzandsteengranulaat is door de FUMO, de omgevingsdienst van Friesland, officieel erkend als grondstof.

Voorheen werd dit granulaat, afkomstig van kalkzandsteenpuin, als afval beschouwd. Deze classificatie bracht beperkingen met zich mee op het gebied van transport, verwerking en productie van circulaire kalkzandsteenelementen. Door de ‘einde-afval’-status kan nu de productie en het gebruik van circulair kalkzandsteen aanzienlijk toenemen, waardoor het gebruik van nieuwe grondstoffen wordt verminderd. Een cruciale stap naar een circulaire (bouw)economie.

Hoogwaardige recycling

De initiatiefnemers van de aanvraag, waaronder branchevereniging VNK, branchevereniging BRBS Recycling, Calduran, Visser ATR en GP Groot, erkenden de geschiktheid van kalkzandsteenpuin voor hoogwaardige recycling. “Samen met Calduran zagen we de potentie in het hoogwaardig recyclen van kalkzandsteenpuin tot circulaire kalkzandsteenelementen. De productietechnische eigenschappen en milieuhygiënische kenmerken zijn hetzelfde als die van originele kalkzandsteenelementen. Daarom zijn we als eersten in Nederland met de productie gestart. Alleen kwamen we bij de verwerking van het circulair kalkzandsteengranulaat al snel in aanraking met de regelgeving. Door diverse instanties werd de gerecyclede grondstof nog als afval gezien, waardoor we deze beperkt mochten vervoeren en aanleveren,” aldus Jaap Jilderts, projectmanager bij Visser ATR. “Dit vertraagde de productie van circulaire kalkzandsteenelementen,” vult Hans Verkleij, productmanager bij Calduran aan. “Daarom is deze ‘einde-afval’ status zo belangrijk. Nu kunnen we onbeperkt circulaire kalkzandsteenelementen zoals Caldubo produceren. En daarmee ook echt voldoen aan de toenemende vraag vanuit de bouwsector. Samen sluiten we de keten en zorgen we ervoor dat kalkzandsteenpuin weer opnieuw wordt toegepast. Hierdoor bouwen we letterlijk aan een circulaire toekomst.”

Minder afval in de bouwsector

De erkenning wordt ook positief ontvangen binnen de recyclingbranche. “Het gebruik van secundaire grondstoffen in de kalkzandsteenindustrie krijgt door dit besluit een enorme boost. Dit opent voor elke producent de weg om circulair kalkzandsteengranulaat toe te passen. De beoordeling bevestigt ook de sinds 2015 bestaande Regeling Einde Afval Recyclinggranulaten. Hiermee verminderen we het gebruik van primaire grondstoffen en CO2-uitstoot. Ook stimuleren we hergebruik en recycling in de bouwsector én in de kalkzandsteenindustrie. Een hele mooie ontwikkeling op weg naar een circulaire economie,” aldus Peter Broere van BRBS Recycling.

Een circulaire bouweconomie

Om kalkzandsteenpuin hoogwaardig te recyclen, dienen bouw- en sloopbedrijven het puin op de bouwplaats te scheiden. “Het is essentieel dat het puin niet vervuild is, bijvoorbeeld met isolatiemateriaal. We zien gelukkig dat steeds meer bedrijven hieraan meewerken. Samenwerking is cruciaal; zonder gescheiden aangeleverd kalkzandsteenpuin kunnen we het niet recyclen tot nieuwe grondstoffen en producten. Alleen door samen te werken, kunnen we een circulaire bouweconomie realiseren,” concludeert Kees Maurice, accountmanager grondstoffen bij GP Groot.